Joka neljäs suomalainen vanhempi katuu älypuhelimen ostamista lapselle

Älypuhelimet ovat nykyisin tiivis osa lasten ja nuorten elämää, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan moni vanhempi on alkanut pohtia, oliko laitteiden hankkiminen lapsille oikea päätös. Xploran tutkimuksen perusteella joka neljäs suomalainen vanhempi katuu älypuhelimen ostamista lapselleen. Tutkimuksen mukaan 20 % vanhemmista haluaisi peruuttaa ostopäätöksensä ja viivyttää älypuhelimen hankintaa ainakin kymmenen vuoden ikään asti. Lisäksi 25 % vanhemmista valitsisi mieluummin puhelimen, jossa ei ole internet-yhteyttä tai pelejä.

Katumuksen taustalla huoli älypuhelinten negatiivisista vaikutuksista

Katumukseen on useita syitä. Vanhemmat ovat huolissaan älypuhelinten vaikutuksista lasten sosiaalisiin taitoihin ja fyysiseen hyvinvointiin. Liiallinen ruutuaika voi johtaa univaikeuksiin ja vähentää liikunnan määrää. Lisäksi vanhemmat kokevat, että älypuhelimet saattavat heikentää lasten keskittymiskykyä ja aiheuttaa riippuvuutta. Peräti 71 % vanhemmista uskoo, että älypuhelimet altistavat lapsia riippuvuudelle, ja 55 % kokee niiden heikentävän lasten luovuutta ja mielikuvitusta.

Koulut ja yhteiskunta mukana muutoksessa

Kouluilla on myös merkittävä rooli tässä keskustelussa. Moni vanhempi on huolissaan siitä, miten älypuhelinten käyttöä säädellään koulussa. Toisaalta jotkut vanhemmat näkevät älypuhelimet hyödyllisinä oppimisvälineinä, kunhan niiden käyttöä valvotaan ja ohjataan oikein.

Yhteiskunnallisesti onkin tärkeää miettiä, miten lapsia opetetaan käyttämään älypuhelimia vastuullisesti. Tämä voi sisältää koulujen ja vanhempien yhteistyötä ruutuajan hallitsemiseksi ja terveellisten käyttötapojen opettamiseksi.

Miten edetä asian kanssa?

Tutkimus osoittaa, että vanhemmilla on tarve ja halu löytää tasapaino lasten älypuhelinten käytössä. Moni vanhempi toivoo saavansa enemmän tietoa ja tukea siitä, miten rajoittaa lasten ruutuaikaa ja ohjata heitä hyödyntämään teknologiaa positiivisella tavalla. Xploran tutkimuksen mukaan monet suomalaiset vanhemmat toivovat vaihtoehtoja nykyiselle älypuhelinkulttuurille. 54 % vanhemmista pyrkii myös rajoittamaan lastensa älypuhelimen käyttöä.

Vaikka älypuhelimet ovat tulleet jäädäkseen, niiden käyttöä voidaan ohjata ja hallita paremmin vanhempien, koulujen ja yhteiskunnan muiden toimijoiden yhteistyöllä. On tärkeää kuunnella vanhempien huolia ja tarjota heille työkaluja ja resursseja, joilla he voivat auttaa lapsiaan hyödyntämään teknologiaa rakentavalla tavalla.

Keskustelu aiheesta jatkuu, ja on selvää, että tasapaino on avain terveelliseen ja vastuulliseen älypuhelinten käyttöön lasten arjessa.

Jaa artikkeli:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Uusinta blogissa: