Äskettäin julkistettu Sukupolvibarometri herättää pohtimaan, miten sukupolvet kokevat asemansa suomalaisessa yhteiskunnassa ja mitä odotuksia meillä on hoivavastuusta. Tulokset paljastavat, että suomalaiset jakautuvat mielipiteissään siitä, kenen vastuulle ikääntyneiden hoiva kuuluisi, ja miten sukupuolten roolit nähdään perheiden arjessa.
Barometrin mukaan liki puolet (45 %) suomalaisista katsoo, että aikuisten lasten tulisi ottaa enemmän vastuuta ikääntyneistä vanhemmistaan. Yhtä moni (46 %) on asiasta eri mieltä. Keskustelua herättää myös sukupuolten roolit hoivatyössä. Vaikka enemmistö (64 %) suomalaisista ei pidä naisten suurempaa vastuuta hoivasta luontevana, vajaa kolmannes (31 %) kuitenkin näkee tilanteen luonnollisena.
Nuorten ja vanhusten kokemukset edustuksesta demokratiassa
Barometri tuo esiin huolen sukupolvien edustuksesta yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa. Erityisesti nuoret (18–24-vuotiaat) ja yli 75-vuotiaat kokevat oman ikäryhmänsä olevan aliedustettuina. Nuorista vain 19 prosenttia kokee olevansa riittävästi mukana demokratiassa, kun taas yli 75-vuotiaista vain noin kolmannes kokee edustuksensa riittäväksi.
Nuorten ja ikääntyneiden kokemukset kertovat siitä, että tarvitaan enemmän vuorovaikutusta sukupolvien välillä. Yhteiskunnan kehittäminen ei ole vain nuorten tehtävä, vaan myös ikääntyneillä on paljon annettavaa.
Huoli hoidon riittävyydestä ikääntyessä
Barometrin mukaan enemmistö suomalaisista (61 %) ei usko saavansa riittävää hoitoa ikääntyneinä. Erityisesti 25–55-vuotiaat ovat huolissaan, sillä heistä kaksi kolmesta epäilee hoidon riittävyyttä. Nuoret puolestaan luottavat läheisiinsä vanhuuden turvana, kun taas ikääntyneet painottavat julkisia palveluita.
E2 Tutkimuksen toimitusjohtaja Karina Jutila nostaa esiin tärkeän kysymyksen: Onko suomalaisilla mahdollisuus kantaa kasvavaa hoivavastuuta? Barometrin tulokset osoittavat, että julkisen talouden haasteet ja sukupuolten väliset odotukset hoivatyöstä ovat merkittäviä kysymyksiä, jotka vaikuttavat koko yhteiskuntaan.
Eläkevuodet – nautintoa vai huolta?
Eläkevuodet herättävät suomalaisissa sekä myönteisiä että kielteisiä ajatuksia. Yli puolet vastaajista (53 %) odottaa eläkevuosiltaan mahdollisuutta nauttia elämästä, mutta samalla puolet pelkää toimintakyvyn heikkenemistä ja itsemääräämisoikeuden menettämistä. Taloudellinen riippumattomuus korostuu eläkevuosien toiveissa, sillä yli 90 prosenttia suomalaisista pitää sitä tärkeänä.
Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes muistuttaa, kuinka tärkeää on turvata taloudellinen riippumattomuus ikääntyessä: ”Nuorten työelämään kiinnittyminen ja talouskasvun tukeminen ovat olennaisia, jotta tulevat sukupolvet voivat elää turvallisesti myös eläkevuosinaan.”
Kohti sukupolvien välistä ymmärrystä
Sukupolvibarometri osoittaa, kuinka tärkeää on kuunnella kaikkia ikäryhmiä ja huomioida heidän tarpeensa yhteiskunnan kehittämisessä. Olipa kyse hoivavastuusta, demokratian edustuksesta tai eläkevuosien näkymistä, eri-ikäisten suomalaisten ajatukset voivat tarjota arvokasta näkökulmaa tulevaisuuden rakentamiseen.
Barometrin tuottivat yhteistyössä Miina Sillanpään Säätiö, Työeläkevakuuttajat TELA ja E2 Tutkimus. Tämä uusi tietolähde toimii keskustelun herättäjänä siitä, miten sukupolvien välistä vuoropuhelua voidaan parantaa ja miten suomalainen yhteiskunta voisi vastata eri-ikäisten tarpeisiin entistä paremmin.